לקויות למידה והשגת מטרות אינן סותרות זו את זו. אמנם מי שגדל עם לקות למידה או הפרעת קשב צבר לא פעם חוויות של כישלון וספק עצמי, אך היכולת להציב מטרה ולהגשים אותה נותרת בהישג יד – בתנאי שמתאימים את הדרך לאדם ולא את האדם לדרך. הבנת החסמים הרגשיים היא הצעד הראשון לפירוקם.
למה השגת מטרות מרגישה קשה יותר
ילדים רבים עם לקות למידה נתפסו לאורך השנים ככאלה ש"מפריעים", "לא מקשיבים" או "לא משתפים פעולה". חוויות חוזרות כאלה מלמדות את הילד להקטין את עצמו, להשקיע את מרב האנרגיה בהימנעות ובחשש מתגובת הסביבה, ולפתח יחס זהיר ולא בטוח כלפי הרצונות שלו. כשאין הצטברות של הצלחות, קשה לבנות אמונה פנימית שאומרת: "אם ארצה משהו ואתאמץ – אצליח". זהו החסם המרכזי, והוא רגשי הרבה יותר מאשר קוגניטיבי.
הצעדים שמאפשרים להתקדם אל היעד
המעבר מהימנעות לפעולה נבנה בהדרגה. כמה עקרונות שמסייעים:
- לחזור להתחבר לרצון האמיתי – לשאול "מה אני רוצה" ולא רק "מה מצפים ממני".
- לפרק מטרה גדולה לצעדים קטנים – כל הצלחה קטנה מחזירה אמון וכוח להמשך.
- לזהות את החוזקות – יצירתיות, חשיבה מקורית והתלהבות הן משאבים אמיתיים, לא רק הקושי.
- להיעזר בליווי מתאים – אבחון, אימון או הוראה מותאמת מקצרים את הדרך ומונעים תסכול מיותר.
חשוב לזכור: הדרך אינה קלה או מיידית, אך גם אינה ארוכה מדי. עם התאמה נכונה, מטרות שנראו רחוקות הופכות ברות השגה.
איך זה משפיע על הלמידה ועל הפסיכומטרי
הבחינה הפסיכומטרית היא דוגמה מובהקת למטרה שנראית מאיימת בהתחלה, ובצדק – היא דורשת התמדה, ארגון והתמודדות עם לחץ. אך בדיוק כמו כל מטרה אחרת, גם היא ניתנת להשגה כשלומדים בשיטה מותאמת ומקבלים את ההקלות המגיעות. לקות למידה או הפרעת קשב אינן קובעות את הציון מראש; מה שקובע הוא האם דרך הלמידה מדברת בשפה שהלומד מבין, ואם הסביבה מאפשרת לו להתקדם בקצב שלו.
קורס פסיכומטרי מותאם ללקויי למידה ובעלי הפרעת קשב
מרכז זינוק מפעיל קורס פסיכומטרי מותאם ללקויי למידה ובעלי הפרעת קשב וריכוז, שנבנה במיוחד עבור מי שהדרך הרגילה לא התאימה לו. הקורס מבוסס על שלושה עקרונות:
- שיטת לימוד מותאמת – מבוססת על עקרונות ההוראה המתקנת: לומדים את ההיגיון ואת עולם הדימויים שמאחורי כל שאלה, במקום שינון נוסחאות.
- סביבת לימוד מותאמת – כיתות קטנות, מנטורינג אישי, יותר מפגשי תרגול, וסרטוני תרגול לצפייה חוזרת בנייד ובמחשב.
- מחלקה ייעודית להקלות והתאמות – ליווי בתהליך קבלת ההקלות בבחינה.
הקלות והתאמות בפסיכומטרי
מי שאובחן עשוי להיות זכאי להקלות כמו הארכת זמן, הקראה או שכתוב. ההקלות נועדו לאזן את תנאי הבחינה כך שהציון ישקף ידע ולא רק מהירות. את פירוט הזכאות ואופן ההגשה אפשר למצוא במרכז ההקלות בפסיכומטרי, ולצד זה מומלץ לקרוא כיצד מקבלים עזרה בקבלת הקלות והתאמות.
שאלות נפוצות
למה קשה ללקויי למידה להאמין שיצליחו להשיג מטרות?
מפני שלאורך שנים לא הצטברו מספיק חוויות הצלחה, וחוויות הכישלון החוזרות פגעו באמון העצמי. בנייה מחדש של אמון מתחילה מהצלחות קטנות ומדורגות.
האם אפשר להגיע לציון פסיכומטרי גבוה עם לקות למידה?
כן. עם שיטת לימוד מותאמת, סביבה תומכת והקלות מותאמות, לקויי למידה ובעלי הפרעת קשב מגיעים לציונים גבוהים ולמסלולים אקדמיים נחשקים.
מה עוזר יותר – ללמוד לבד או בליווי?
ליווי מתאים חוסך תסכול, מקצר את הדרך ומספק אסטרטגיות למידה יעילות. רבים שמנסים לבד משלמים מחיר גבוה יותר בזמן ובאנרגיה.
מאמרים נוספים על התמודדות והצלחה עם לקויות למידה נמצאים בזינוקיפדיה, ומידע מלא על ההכנה לבחינה מרוכז בעמוד קורס ההכנה לפסיכומטרי.
בסרטון של מרכז זינוק — לקויות למידה והשגת מטרות. הסבר מקצועי, בגובה העיניים, עם דוגמאות וטיפים מעשיים.
קריאת התמלול המלא של הסרטון
ניסיון החיים של האנשים האלה בהרבה מהמקרים הוא בוא נעשה שאני אקטין את עצמי לכמה שפחות כדי שאני אפסיק להפריע. מה זה אומר? זה אומר שהרבה פעמים מאז שהם ילדים בעיקר החוויה שלהם זה שהם מפריעים לסביבה. שהם פוגעים גם כשהם רוצים לעשות משהו טוב זה יוצא לא טוב ולא מבינים את ההוראות ולא זוכרים. והם לא שומעים, לא מקשיבים כמובן בפרשנות של הסביבה.
קראתי לך עשרת אלפים פעם למה אתה לא מקשיב? אמרתי לך לצחצח שיניים איך אתה יכול לא לצחצח שיניים? תפסיק לזוז כל כך. זה בעצם כל הכיוון, המאמץ לשרוד בכלל במציאות כזאת שאתה מותקף מבית ספר, מותקף בבית, מותקף מאחי מכל מקום. הנוכחות שלך רק מייצרת קושי. המוטיבציה הראשונה היא בכלל להצליח אולי להקטין, אולי להפריע פחות כבר ראיום הפסוט ממני שאני לא עושה רע.
מהמקום הזה בכלל לסמוך שאני יכול לעשות משהו טוב. ובכלל להעיז לעשות. משהו טוב, הדרך היא נורא ארוכה. כי רוב המאמץ מושקע. בהימנעות, בזהירות. בפחדים. בזיכרון הטראומטי. הרבה פעמים של המחיר של. כשכבר ראיתי מישהי אני עם זה היה. מאוד אנרגטי או מאוד מתלהב או מאוד. מחובר, בסוף זה עשה איזה משהו. שנהנשתי עליו או שמישהו אחר.
נפגע, מהמקום הזה. מה יש לי לסמוך, מה יש לי להאמין. שכדאי לי וזה טוב. שאני אלך להגשים את החלומות. ואת הרצונות שלי. בתוך הקונסטלציה הזאת שהיא יום יום. דקה דקה בכל מימד של החיים. שוב ושוב אני מקבל את המסר. של חבר. תקטין, תסגור. רק אל תפריע, רק תיכנס. לתבנית, רק תיכנס. למסגרת, כל הכבוד. אתה מצליח להיכנס למסגרת.
זהו, זה המסר היחידי. ולאט לאט. אנחנו מתחילים להפנים אותו ומתחילים לתפוס את עצמנו. שזה המסר היחידי. עד שיום אחד בגיל ההתבגרות. פתאום נכנסים. בפס הנוראי דפיים לדיכאון. ולא יודעים למה, למה אני מרגיש ריקנות. למה אין לי מושג מי אני ומה אני רוצה. אני לא מחובר. כל מה שהיה קשר שם. כל המידע שהיה יכול לבוא מהלב.
נותק, נותק. וכל מה שיש אחריו זה עבודת ראש. שנסות להיות בסדר, לתפקד, לתקתק את המשימות. לא להחזב יותר מדי. איכשהו לשרוד בחיים האלה. ווואלה, שלא ייזלזלו בי יותר מדי. או שיתחזבו. אז הלב איננו שם. כבר הרבה שנים וכשכבר נוגעים בלב. יש כל כך הרבה כאב. כל כך הרבה זיכרונות. כל כך הרבה דברים, עדיף לא להרגיש. אז אותו מנוע גדול.
שיכול לעזור לנו. לזוז קדימה, לרצות. לראות בכלל מה אני רוצה. בכלל קבוי. דבר השני זה גם אם הוא נדלק. מאיפה יש לי את האמונה שאני יכול להשיג משהו. מאיפה בכלל. אני, על סמך איזה ניסיון. אני אמין. שאני רוצה את זה. ואני אצליח להשיג את זה. וזה יהיה טוב. וזה יצליח ואני מאושר מזה. ויחזיק מעמד. זה לא יתפרק, זה לא יחזב.
זה לא יהיה אשליה, לא. זה פשוט יצליח. אז ברמה הגלובלית. אלה הם הגורמים או הרקע. שמקטין נורא את האמון. ואת היכולת ללכת. ולהשיג מטרה גם אם היא קטנה ופשוטה. שבשביל האנשים האלה. הרבה פעמים היא לא פשוטה בכלל. וגם אם היא גדולה. כמו חלום חיים. אז זה הגורמים הנפשיים. או רגשיים הגדולים. בדרך יש לי גם. את כל החוויות הטכניות.
שאני לא מצליח. אני שוכח, אני מאבד דברים. אני נורא רוצה. והכל אבל. התבלבלתי פתאום. אני כותב עם שגיאות כתיב. אז אני לא מצליח לבטא. אז אני רוצה להעביר תקשורת. אבל בעצם זה יוצר סוג של אי-הבנה. אני פתאום פולט דברים. כי אני נורא רגשית ככה. מרגיש צורך להגיד אותם. וזה נאמר בצורה שמפרשים לנו. ובדרך נוצרים כל כך הרבה מחסומים.
כל כך הרבה סיבות למה עדיף להימנע. למה עדיף להיזהר. וכל כך מעט סיבות. למה ללכת ולהתמסר. למה שאני רוצה לעשות. אז זה ממש על קצה המזלג. סיבות לחסמים. ולאדם הזה שמגיע לאימון לפעמים. נראה כל כך ענק החסמים. שכבר אין אפילו אמונה שאפשר יהיה להיפטר מהחסמים. אבל האמת היא שאפשר. נכון, זה יכול לקחת זמן. אבל לא כל כך הרבה זמן.
תמלול אוטומטי של הסרטון, נערך לקריאוּת.