קשב וריכוז בעולם הדייטים

6351

מאמר זה נכתב על ידי המומחים בקליניקת קרת – http://keretclinic.org

עולם ההיכרויות מוכר לרובנו כתקופה של מסע חיפושים“, אשר מותיר בכולנו זיכרונות חוויה, לטוב או לרע. מעבר לבעיה המוכרת במציאת מועמדים פוטנציאליםלהיכרות, צריך להבין אם הצד השני באמת מתאים. מאידך ולא פחות חשובה היא הצגת העצמיבאופן חיובי ואותנטי, וככזו אשר תחשוף את האיכויות והייחוד בפני הצד השני. לשם כך יוצאים ומכירים בתקווה שלא נשאר רק ידידים“. אך מעבר למשימה הקשה בעבור הכלל, בעבור הסובלים מADHD, אתגר ההיכרויות היא משימה מיוחדת במינה. הפרעות קשב וריכוז המבליטות לרוב התנהגות אימפולסיבית והיפראקטיבית, המתבטאות ב-“שקיפותוהתנהגות גלויהעשויות לפעמים לייצר בעיה די גדולה במלאכת ההיכרויות הסבוכה“. מעבר לכך, אישיות היפראקטיבית עשויה להיות מעניינת במיוחד, אך גם עשויה לשדר חוסר עניין“. לשם כך ומתוך אהבה גדולה להפרעה, אספנו מספר עצותשיוכלו לסייע בADHDate הבא.

  1. לא צריך לדפוק הופעההצגה עצמיתאותנטית ונבונה

קבעתם דייט“? נפלא, שיהיה בהצלחה! אבל לפני שמסדרים את השיער, הצווארון או השמלה, רצוי להסתכל במראה האמיתית והכנה, בניסיון להבין את אשר אתם מביאים למפגש ההיכרות הקרב ובא. רבים נוטים לחשוב שהמטרה העליונה היא לעשות רושם חיוביאו לדפוק הופעה“. אלו אמנם מטרות חשובות (במטרה שהצד השני יביע ענייןבאופן חיובי), אבל חשוב להבין שההופעה (החיצונית וההתנהגותית) צריכה להיות אותנטית ואמינה במידה ואתם אכן מייחלים למערכת יחסים ארוכה. באופן מעניין, דווקא בקרב הסובלים והסובלות מADHD, הנטייה היא להתנהג בצורה ישירהמבלי להסתיר דבר“, במהלך ההיכרות הראשונה באופן די מבורך. עםזאת, הצגה עצמית היפראקטיבית ובאופן אסרטיבי, עשוייה להתפרש לעיתים כניסיון שיווקי (לרוב שלא בצדק), במקום שבו אמור להתפתח דיאלוג זוגי.

כמוכן, להביא את האני האמיתילמפגש ההיכרות, איננו אומר שיש להציג את כל הקלפיםבבת אחת. עולם ההיכרויות ובשונה מעולם הצרכנות, מבוסס על היכרות ולמידה על רצף הזמן. הנטייה לשפוך את כל פניו של האניעל השולחן, לעיתים איננה אסטרטגיה נבונה בהכרח.

ניתן למנות שתי סיבות לכך:

  1. הצגה עצמית אסרטיבית, תוך ניסיון לחשוףהכול בפגישה הראשונה, עשוייה להלחיץ ואף להפחיד במקצת את בן או בת הזוג מעבר לשולחן, אשר אינם מצפים לחשיפה כלכך בוטה כבר על ההתחלה“.

  2. במידה והצד השני כבר יודע הכול עליכם בפגישה הראשונה הדבר עשויי לייצר חוסר עניין“, ומכאן כדאי לשמור על הצגה עצמית אותנטית ומתונה, עם טעם עודלקראת הפגישה הבאה.

 

זכרו! אינכם צריכים להתנהג בצורה שונה מבדרך כלל, אך זכרו להיות אותנטיים בצורה נבונה (למשל: אינכם צריכים לספר את כל השתלשלות חייכםבפגישה הראשונה), ונסו להימנע מהשתלטות על השיחה, באופן שבו תוכלו להכיר את הצד השני“, בניסיון להבין עם ישנו סיכוי לפגישה שנייה.

  1. איחור ממש לא אופנתימגיעים לפגישה בזמן!

עלאף שהדבר עשויי להיות מובן מאליו, חשוב להגיע לפגישה בזמן. נכון, (אנחנו יודעים) אתם לא מאחרים בכוונה, אבל חוסר התארגנות בזמנים מאפיינת את הסובלים והסובלות מהפרעת קשב וריכוז. עם זאת, חשוב לזכור כי הדייטשלכם איננו מודע לכך שאתם סובלים מהפרעת קשב וריכוז (ואף ישנו חשד שאין הוא או היא מכירים את התנהלותו של אדם הסובל מן ההפרעה). באופן טבעי, איחור למפגש ההיכרות הראשוני עשויי לגרום לאינעימות ואף עצביםשל הצד הממתין (במידה והאיחור הנו מעבר למספר דקות), ובכך לייצר אווירה שלילית כבר בתחילת מפגש. זכרו! שהמפגש הראשוני עם אדם זר, הינו זמן קריטיליצירת רושם ראשוני אותו קשה לתקן בשלב מאוחר יותר.

מעבר לכל אלו, איחור לפגישת הדייטעשויי להוביל בעבורכם ללחץ מיותר ומבוכה בעבורכם, ובאופן אשר עשויי לפגוע בנוחיותכם במהלך הפגישה. עם זאת ובמידה וכבר איחרתם לפגישה, דאגו להתנצל באופן כנה ואמיתי, תוך מתן הסבר אמיתי לאיחורכם (גם אם סתם התעכבתם). תשובה כנה עשוייה להיענות בסלחנות אך באופן מוגבל. לכן השתדלו להימנע מאיחורים. לבסוף, הימנעו ככל האפשר (במידה ואכן איחרתם לדייט“), מהצטדקויות המנקות אתכם מאחריות (למשל: “חשבתי שקבענו בשבע ולא בשבע וחצי“.. או בסך הכול התעכבתי קצת). טיעונים מסוג זה עשויים רק להחריף את המצב“.

  1. אינכם בראיון עבודההיו קשובים לצד השני!

נכון שבדייט ראשון ישנו רצון לעשות רושם טובבעבור הצד השני, באופן שלפעמים מתבטא בניסיון לספר ולהציג את עצמנו ומעשינו. כאמור אין ספק, שלשתף את הצד השני בדייט הינו מרכיב חשוב בהיכרות, אבל זכרו שהמטרה העיקרית היא כלשונה להכיראת השני. למרות שלעתים אנו עשויים להיות עסוקים בהתרשמותם של אחרים מאיתנו, מפגש ההיכרות הנה הזדמנות ראשונה ואינדיקציה חשובה לגבי ההמשך. לשם כך חשוב להיות קשובים לדיאלוג עצמו, במהלכו עליכן ועליכם להיות קשובים לצד השני, צורת התנהגותו, תחומי עניין כלליים, תפיסת עולם ושאיפות. כמוכן ובאופן ברור, חוסר שימתלב לדבריו של הצד השני עשויה באופן טבעי להתפרש כחוסר ענייןמצידכם במקרה הטוב, או כיהירות במקרה הרע.

מעבר לכך, אנשים הסובלים מADHD נוטים לעתים להיצמד לאינפורמציה קונקרטית (למשל: במה הצד השני מתעסק, עובד, לומד), אמנם באופן טבעי, אך פחות קשובים לאינפורמציה כללית ואבסטרקטית (כמו למשל: שאיפות כלליות, תחומי עניין, ניסיונות חיים, חלומות וכד‘), אשר לעתים אף יותר חשובה לצורך התרשמות ואינדיקציה ראשונית, בנוגע לאדם שיושב מולכם ובהקשר שלכם כמובן! למשל, לרובנו ובמיוחד בעבור אנשים הסובלים מADHD, ישנה לעתים נטייה לייחס משמעות רבת משקל להישגיות וסטטוס יתר על המידה. הדבר נמשל לאדם אשר מתכנן טיול על פי היעד או הפסגה שאליה יירצה להגיע. בפועל, רוב הזיכרונות והחוויות אשר הפיק מהטיול היו מהדרך עצמה (תבדקו בעצמכם), אשר העניקה לו התמודדויות שונות (אנשים שפגש בדרך ומקומות בהם ביקר). בחזרה לעולם ההיכרויות, אמנם הישגיות חשובה, באופן המשליך על נחישות ומוטיבציה להצלחה, אך לא פחות חשובים המוטיבציות והדרכים בהן אדם בוחר לנתב את הגעתו להישגים אלו. זכרו! במידה ותמשיכו במסע יחדיו“, עליכם לצעוד, להתנהל ולתקשר ביחד, ולכן חשוב מאוד לבחון שותף לדרך, מעבר להישגיות וסטטוס, באופן המתבטא בעולמות תוכן משותפים, דיאלוג זוגי ותפיסות עולם משותפות אשר עולים בחשיבותם על כל מטרה בה תבחרו להגיע ביחד.

לכן עשו כל מאמץ במהלך המפגש הראשוני להטות קשב, אל מעבר לנתונים הגולמיים“, תוך ניסיון להבין קצת יותר את עולמו וקנקנו של היושב או היושבת מולכם. משימה לא פשוטה! אבל בהחלט חשובה להמשך ההיכרות.

  1. תכירו אבל אל תתייגונסו להשאיר את הסטריאוטיפים בבית!

ניסיון אישי כמו שכולם יודעים הוא דבר מבורך, אך ניסיונות פחות מוצלחיםובמיוחד בתחום של ההיכרויות, עשויים לגרור תמרורי אזהרה ומערכת סטריאוטיפים באשר לבחינתם של בני ובנות זוג פוטנציאלים. לכאורה, תיוגים מסוג זה הינם חשובים ולעיתים יעילים במטרה לברורמי מתאיםלנו, או לכל הפחות מי לא מתאיםלנו. עם זאת, סטריאוטיפים או תיוגים כבר על ההתחלהעשויים לסבול מהכללה של מקרים (כלומר: בני או בנות זוג פוטנציאליים), אשר לא עונים על קריטריון הפסילהמבחינתכם, למרות היותם דומים במקצתלניסיונות שלילים בעבר או לבני זוג קודמים (בחירת מקום היציאה, צורת לבוש, משפט ראשון וכד‘).

בהקשר הנוכחי ובאופן בולט, אנשים עם ADHD נוטים פעמים רבות לקשב סלקטיבי, המתבטא בקשת רחבה של סטריאוטיפים, באופן המקל (לכאורה) על התנהלותם וקבלת החלטותיהם. בהקשר של דייטים זוגיים” – נטייה זו מתבטאת בניסיון להבין ולצייר את דמותו של בן או בת הזוג לדייט, תוך התבססות רבת משקל ובאופן יוצא דופן עלסמך: מקצוע, הכשרה אקדמית ותחום עניין. נכון כי לעיתים קבוצות אנשים השותפים להכשרה תעסוקתית ואקדמית הנן בעלות מכנים התנהגותיים משותפים. מאידך ופעמים רבות, ההשלכה של סטריאוטיפים כדוגמת : Xחסרי רגישות“, Yלא ספונטאניים“, Zלא רצינייםועוד דוגמאות יצירתיות, סובלת מטעות באבחנה ואף מטעה בבחינת האדם, במיוחד שמדובר בהיכרות ראשונית.

מכאן כי הכללה ותיוג עשויים לגרור שלוש בעיות מרכזיות:

  1. אזעקת שווא“:עלאף שנתקלתם במקרים שנראים לכם דומים, לניסיונות זוגיים לא מוצלחיםואף כושלים, במקרה הנוכחי מדובר באדם בעל מאפיינים שונים לאין שיעור מאלו שפגשתם בעבר. חשוב להבין שכולנו אנשים שונים ומורכבים, ולכן קשה מאוד להבין בפגישה הראשונהשזהו אכן המקרה. בכל מקרה, תמיד אפשר לסיים את הקשר בשלב מאוחר יותר.

  2. נבואה המגשימה את עצמה“:לכולנו קשה לשנות דעות או עמדות מוצקות  במיוחד שמדובר על הזירה האינטימית של זוגיותלכן ובמידה ואתם מגלים נורת אזהרה“, נסו (לפחות בפגישה הראשונהלהימנע מחיפוש אחר מאפיינים דומיםאשר יפלילו” ויוכחו את טענתכםהסיבה נובעת מהנטייה הטבעית של כולנו (ואף זו המוגזמת לעיתיםבמקרה של ADHD) “להצדיק” את האבחנהלצורך אישוש ההשערה הראשוניתבדומה לזירה חשודה” בה כל חפץ יכול להתפרש ככלי רצח“.
  3. הסטת הקשב מהיבטים חיוביים“:בנסיבות המיוחדות של ADHDחששות אשר עולים בעקבות מרכיבים המעוררים תמרורי אזהרה באופן אסוציאטיביעשויים למשוך את תשומת הלב ממרכיבים חיוביים אחרים הנחשפים מדמותו של הדייט שלכם” אשר במקרה אחרייתכן ולא הייתם מפספסים.

 

לכן, עשו מאמץ להשאיר את הסטריאוטיפים בביתובואו להכיר את הדייטשלכם תוך הימנעות והדחקה של פרספקטיבה קודמת (ככל האפשר). כי בסופו של דבר זה רק דייט ראשון“.

  1. מבולבלים כנראה שגם בצד השניאל תפסלו המשך היכרות אם אתם לא בטוחים!

למרות הדימוי האוטופי בדומה לסרטים הרומנטיים וגם בקרב אנשים שלבסוף התחתנו לאחר שהכירו דייט ראשוןאיננו מושלם (או.קי. יש יוצאי דופן חייבים להודות). אבל גם אם הדייט איננו מושלם אין זה אומר שלא נועדו השניים ביחד. מאידך, ישנם מקרים בהם ברורלשני הצדדים או לפחות לצד אחד שהעסק לא מתאים“, בין אם הסיבה קשורה לענייני אטרקטיביות מינית, תקשורת לקויה או חוסר עניין כללי באופן שלא משתמע לשני פנים. אבל ולמעשה במקרים רבים, קשה להבין בדייט ראשון האם ישנו סיכוי לקשר זוגי או אהבה רומנטית. ההיכרות הראשונית מספקת אינדיקציה ראשונית המאפשרת להבין את תמונה הכללית, אבל באופן שאיננו בהכרח מספק מידע לגבי ההמשך. מסקנה במידה והתחושה בסוף הדייט הנה מבולבלת“, זה אומר שפגשתם במרכיבים חיוביים ושליליים, או כאלו שמתאימים ולאמתאימים, אולי כדאי לצאת לעוד דייט בשביל להיות יותר בטוחים שזה לא זה“.

למרות שהמלצה זו הינה לנחלת הכלל ובמקרה של ADHD, הסובלים מההפרעה נוטים לעיתים רבות לפסילהאימפולסיבית של הדייט“, לאחר מפגש היכרות מאכזב“, בשל תכונה או איכות מאוד ספציפיים וביחס לאיכויות חיוביות אחרות. לעיתים רבות, התשובה השכיחה בקרב הסובלים מADHD נשמעת כך: “היא ממש מקסימה, אבל היא לא ממש מדברת“, “הוא חמוד, אבל הוא עדיין מדי כזה“, “היא ממש רצינית, אבל היא חנונית מידיודוגמאות דומות. לעיתים רבות, כאשר הפרטנר לדייט מגלה חוסר איכות או חסרון מסויים (בעייני הצד השני), פעמים רבות אינדיקציה זו (הופעה התנהגותית לא מושכת, מראה חיצוני וכד‘) מספקת להעיד על חוסר התאמה. מאידך, כאשר התכונה השליליתאיננה באמת מוגדרת (“חכם מידי“, “נראה לא רציני“, “עדיין מידי“) או במידה והתרשמות זו עומדת לצד איכויות חיוביות אחרות ו-“מושכות“, חשוב לזכור שבאופן כללי הרעתמיד יותר בולט מ-“הטוב“, באופן לא פורפורציונאלי.

מעבר לכך, חשוב לזכור כי פעמים רבות מפגש ההיכרות הינו מעמד מלחיץ המלווה לעיתים בהתנהגות מאופקת או מתוחה, בקרב שני הצדדים, באופן אשר מקשה על מלאכת ההתרשמות מבן או בת הזוג לדייט. לכן, חשוב לקבל התרשמות כללית במהלך המפגש הראשוני, ובמידה וההתרשמות הכללית הינה טובהאו חיובית כדי לנסות ולקבוע דייט נוסף“. הרי בסופו של דבר תמיד תוכלו להחליט שהפרטנר הנוכחי לא בשבילכם או ההפך!

מכאן כל אשר נותר לנו הוא לאחל לכם פנויות ופנויים – בהצלחה במלאכת ההיכרויות!

*המאמר כתוב ברובו בלשון זכר אך מכוון ומתייחס לשני המינים \ © כל הזכויות שמורות למכון קרת

>>לחצו כאן למאמר וידאו מעולה עם עצות עוד לזוגיות לבעלי הפרעת קשב וריכוז
>>לחצו לכאן למאמר עם עצות לניהול שיחה עבור בעלי הפרעת קשב ולקויות למידה

מרכז זינוק מקיים קורס הכנה לבחינה הפסיכומטרית לתלמידים לקויי למידה ובעלי הפרעות קשב וריכוז. מכיוון שאנחנו יודעים שתלמיד שחווה קשיי למידה זקוק לסיוע בלמידת החומר גם מעבר לשיעור, אנחנו מביאים את השיעור למחשבים ולסמארטפונים שלהם. בקיצור ממש, אנחנו מקבלים שאלות מהתלמידים ומייצרים מהם סרטוני תרגול פסיכומטרי.

עשינו כל כך הרבה עבודה שחשבנו שחבל יהיה אם לא נשתף!

אם חפץ ליבכם בבחינות פסיכומטרי משנים קודמות ופתרונות מפורטים ומצחיקים להן  – לחצו כאן.

אם חפץ ליבכם בסרטוני תרגול בחשיבה כמותית לחצו כאן.
אם חפץ ליבכם בסרטוני תרגול בחשיבה מילולית  לחצו כאן.
אם חפץ ליבכם בסרטוני תרגול באנגלית לחצו כאן.

אנו גם מסייעים לתלמידים שלנו לקבל הקלות בפסיכומטרי, לדוגמא מחשבון, הארכת זמן, הפסקות, כיתה מצומצמת, בחינה ממוחשבת וכו’ – אם אתם רוצים לבדוק זכאות או לקבל כמה טיפים לחצו כאן

.אם ברצונכם ללמוד יותר על לקויות למידה או על הפרעת קשב וריכוז לחצו כאן.

רוצים לקבל עוד מידע
על הקורסים של זינוק?

תשאירו פרטים ויועץ שלנו יחזור אליכם במהירות הזינוק!

מעוניינים לשמוע עוד על קורס פסיכומטרי עם התחייבות להצלחה?


השאירו את הפרטים ונחזור אליכם!

דילוג לתוכן